Moeilijke levensfasen kunnen voor iedereen verschillen, maar er zijn bepaalde periodes in het leven die vaak uitdagend zijn vanwege veranderingen, onzekerheden, en nieuwe verantwoordelijkheden.
Onderstaande levensfasen zijn voor vele mensen niet altijd even makkelijk en vragen soms om de nodige ondersteuning.
Deze levensfasen brengen vaak uitdagingen met zich mee, maar bieden ook mogelijkheden voor persoonlijke groei.
Dit is een tijd van intense fysieke, emotionele, en sociale veranderingen. Jongeren zoeken naar hun identiteit, willen erbij horen, en ervaren vaak druk vanuit hun omgeving. Daarnaast leren ze omgaan met nieuwe verantwoordelijkheden en onafhankelijkheid, wat tot onzekerheid kan leiden.
De periode na school of studie, wanneer iemand begint te werken, kan moeilijk zijn. Het is een tijd van het maken van keuzes rond carrière, relaties, en levensstijl, wat stress en angst kan veroorzaken, zeker als er druk is om snel “de juiste” beslissingen te nemen.
Voor velen brengt deze periode verantwoordelijkheden met zich mee rond werk, financiën, en vaak de zorg voor een gezin. Balans vinden tussen werk, relaties, en persoonlijke ontwikkeling kan uitdagend zijn en kan stress en onzekerheid veroorzaken.
In deze fase reflecteren veel mensen op hun leven, hun keuzes en hun doelen. Dit kan leiden tot gevoelens van ontevredenheid of vragen over identiteit en betekenis. Veranderingen zoals kinderen die het huis uitgaan of lichamelijke veroudering kunnen ook nieuwe uitdagingen vormen.
De overgang naar pensioen kan gepaard gaan met het verlies van een vast dagelijks ritme en het gevoel van een doel. Daarnaast kan deze fase gepaard gaan met gezondheidsproblemen, verlies van geliefden, en soms sociale isolatie, wat gevoelens van eenzaamheid of verdriet kan versterken.
Het verlies van ouders, partners, of vrienden is een moeilijke fase op elke leeftijd. Rouw en verlies hebben een grote emotionele impact en kunnen mensen doen nadenken over hun eigen leven en toekomst.
Een plotselinge ziekte of chronische gezondheidsproblemen kunnen iemand onverwacht confronteren met beperkingen, verlies van onafhankelijkheid, en gevoelens van kwetsbaarheid, wat zowel fysiek als emotioneel zwaar kan zijn.
Onderstaande strategieën helpen je om een moeilijke levensfase stap voor stap door te komen en ondersteunen je in het vinden van balans, betekenis, en veerkracht.
Geef jezelf de ruimte om te voelen wat je voelt, of dat nu verdriet, angst, verwarring of boosheid is. Het erkennen van je emoties zonder oordeel is een eerste stap naar verwerking.
Praat met vrienden, familie, of andere vertrouwde personen over wat je doormaakt. Delen van je gedachten en gevoelens kan opluchten, en het biedt je ook nieuwe perspectieven en steun.
In een moeilijke fase kan het helpen om je te richten op kleine, haalbare doelen. Bijvoorbeeld dagelijks een korte wandeling maken of iets eenvoudigs afronden. Dit zorgt voor structuur en het gevoel dat je vooruitkomt.
Zorg goed voor jezelf, zowel fysiek als mentaal. Blijf letten op voldoende slaap, gezonde voeding en beweging. Ook ontspanningsmomenten of hobby’s kunnen helpen om je energie op peil te houden en stress te verlichten.
Therapie of coaching kan waardevolle ondersteuning bieden. Een professional helpt om inzichten te krijgen in je situatie, biedt strategieën om er beter mee om te gaan, en kan je begeleiden in het proces van persoonlijke groei.
Het is normaal dat een moeilijke fase tijd nodig heeft om doorheen te komen. Probeer mild voor jezelf te zijn en niet te streng over je herstelproces of hoe je met dingen omgaat.
Richt je energie op zaken waar je controle over hebt en probeer los te laten wat je niet kunt veranderen. Dit geeft een gevoel van richting en kan je helpen om je sterker te voelen.
Jouw investering bedraagt tussen de 60€ – 135€ afhankelijk van therapie/methodiek en therapeut/coach.
Stukje Terugbetaling via mutualiteit mogelijk bij sommige therapeuten
Wil je graag geholpen worden, dit kan via een persoonlijke mail of bericht naar jouw therapeut/coach. Indien je niet goed weet bij wie je het best terecht kan of je hebt andere vragen, mail gerust naar info@practicetheinside.be
De groepspraktijk is gelegen op de Francisco Ferrerlaan 132, te Gent
Binnenkort