Francisco Ferrerlaan 132, 9000 Gent

Wat is hechting?

Hechting beschrijft de manier waarop mensen relaties met elkaar aangaan.

Je hechtingsstijl wordt voornamelijk gevormd in je vroege kinderjaren. Wanneer mensen veilig gehecht zijn dan zijn ze beter in staat om stabiele, vertrouwde relaties te vormen en te onderhouden. Ze kunnen hun emoties en behoeften op een gezonde manier uiten en er is balans tussen afhankelijkheid en autonomie.

Ongeveer 50-60% van de mensen heeft een veilige hechtingsstijl.

De vier belangrijkste hechtingsstijlen

Mensen met een veilige hechtingsstijl voelen zich comfortabel met intimiteit en vertrouwen in relaties. Ze hebben een positief zelfbeeld en kunnen hun emoties op een gezonde manier reguleren.

Deze stijl wordt gekenmerkt door een sterke behoefte aan nabijheid en bevestiging. Mensen met deze stijl zijn vaak onzeker over zichzelf en zijn bang om verlaten te worden.

Personen met een vermijdende hechtingsstijl hechten veel waarde aan onafhankelijkheid en kunnen moeite hebben met intimiteit en emotionele expressie in relaties.

Deze stijl wordt gekenmerkt door tegenstrijdige emoties in relaties. Mensen met een ambivalente hechtingsstijl willen nabijheid, maar ervaren tegelijkertijd angst en wantrouwen, wat leidt tot onzekerheid en onvoorspelbaar gedrag.

 

Hoe omgaan met hechting?

Het herstellen van een veilige hechting, vooral als je hechtingsproblematiek hebt ervaren, is een proces dat geduld en inzet vereist.

Het is een reis die vaak samenwerking met anderen en zelfontwikkeling vereist. Het vinden van de juiste mix van hulpmiddelen en ondersteuning die voor jou werkt, is essentieel voor succes.

Er zijn verschillende hulpmiddelen en strategieën die kunnen helpen om opnieuw veilig gehecht te raken:

  • Hechtingsgerichte Therapie: Specifiek gericht op het herstellen van onveilige hechting. De therapeut helpt je om patronen van onveilige hechting te herkennen en te veranderen. Door middel van het creëren van een veilige therapeutische relatie kan veilige hechting mee herstelt worden.
  • Emotionally Focused Therapy (EFT): Deze therapie richt zich op het verbeteren van emotionele verbindingen in relaties, waardoor veilige hechting mogelijk wordt.
  • Cognitieve Gedragstherapie (CGT): CGT kan helpen om negatieve gedachten en gedragingen die voortkomen uit onveilige hechting, te identificeren en te veranderen.
  • Systeemtherapie: richt zich op het herkennen en doorbreken van patronen ontstaan in het oorspronkelijk gezinssysteem.
  • Consistente Relaties: Zoek en investeer in relaties met mensen die betrouwbaar, voorspelbaar en ondersteunend zijn. Consistentie in relaties helpt bij het opbouwen van vertrouwen.
  • Grenzen Stellen: Leer gezonde grenzen te stellen in relaties. Dit creëert een gevoel van veiligheid en respect, wat essentieel is voor veilige hechting.
  • Open Communicatie: Werk aan het ontwikkelen van open en eerlijke communicatie. Dit helpt bij het opbouwen van emotionele intimiteit en vertrouwen.
  • Zelfcompassie: Oefen zelfcompassie door mild en begripvol naar jezelf te zijn. Dit helpt om een positief zelfbeeld te ontwikkelen, wat essentieel is voor veilige hechting.
  • Emotieregulatie: Werk aan technieken om emoties op een gezonde manier te reguleren, zoals mindfulness, ademhalingsoefeningen en meditatie.
  • Reflectie: Neem de tijd om je gevoelens, gedragingen en relaties te reflecteren. Het bijhouden van een dagboek kan hierbij helpen.
  • Steungroepen: Deelnemen aan steungroepen, vooral voor mensen met hechtingsproblemen, kan helpen om ervaringen te delen en van anderen te leren.
  • Vrienden en Familie: Betrek betrouwbare vrienden en familieleden in je herstelproces. Hun steun kan een gevoel van veiligheid en verbondenheid bieden.
  •  Mentorschap: Zoek naar een mentor of coach die kan helpen bij het begeleiden door uitdagingen heen en bij het opbouwen van gezonde relaties.

 

  •  Samen Tijd Doorbrengen: Deel regelmatige en kwalitatieve tijd met mensen waarmee je je wilt verbinden. Dit versterkt de band en bevordert veilige hechting.
  •  Gezamenlijke Doelen: Werk samen aan gezamenlijke doelen of projecten. Dit bevordert samenwerking, vertrouwen en wederzijdse afhankelijkheid.
  •  Oefen Empathie: Probeer de gevoelens en perspectieven van anderen te begrijpen. Empathie is een belangrijk component van veilige hechting.
  •  Lees en Leer: Verdiep je in literatuur over hechting, zoals boeken over hechtingstheorie en het ontwikkelen van veilige relaties.
  •  Psycho-educatie: Begrijp de basisprincipes van hechtingstheorie om te begrijpen hoe hechting werkt en hoe je kunt werken aan een veiligere hechting.
  •  Geduld en Doorzettingsvermogen: Herstellen van hechtingsproblemen is een langdurig proces. Het vraagt om geduld en de bereidheid om door moeilijke tijden heen te werken.
  • Terugvalpreventie: Wees bewust van triggers en situaties die oude hechtingspatronen kunnen activeren, en ontwikkel strategieën om hiermee om te gaan.
  •  Expressieve Therapieën: Creatieve therapieën zoals kunst- of muziektherapie kunnen helpen bij het uiten van gevoelens die moeilijk onder woorden te brengen zijn.
  •  Lichaamsgerichte Therapie: Therapieën zoals yoga, dans, verbonden ademen kunnen helpen bij het herstellen van het lichaamsgevoel en een gevoel van veiligheid in het eigen lichaam.

bij wie kan je terecht?

praktisch

Jouw investering bedraagt tussen de 60€ – 135€ afhankelijk van therapie/methodiek en therapeut/coach.

Stukje Terugbetaling via mutualiteit mogelijk bij sommige therapeuten

Wil je graag geholpen worden, dit kan via een persoonlijke mail of bericht naar jouw therapeut/coach. Indien je niet goed weet bij wie je het best terecht kan of je hebt andere vragen, mail gerust naar info@practicetheinside.be

De groepspraktijk is gelegen op de Francisco Ferrerlaan 132, te Gent