Francisco Ferrerlaan 132, 9000 Gent

Wat zijn conflicten?

Conflicten kunnen op verschillende manieren ontstaan, afhankelijk van de situatie en de betrokken personen. Of het nu gaat om interpersoonlijke ruzies, werkgerelateerde meningsverschillen of culturele spanningen, conflicten maken deel uit van het leven.

Conflicten worden vaak versterkt door slechte communicatie of emotionele reacties. Sluimerende of duidelijke (on)bewuste conflicten vergen vaak heel veel energie en brengen vermoeidheid teweeg.

Hier vind je enkele veelvoorkomende soorten conflicten waar mensen mee te maken kunnen krijgen.

Conflicten tussen individuen als gevolg van verschillende waarden, meningen, of belangen. Je hebt ruzie, conlfict of discussies met anderen. 

Innerlijke conflicten binnen een individu, vaak door tegenstrijdige wensen, waarden of doelen. Je voelt innerlijke twijfels, kwaadheid, verdriet, angsten bij het maken van bepaalde beslissingen in je leven. Je voert een innerlijke strijd met jezelf, waar je moeilijk of niet aan uitgeraakt.

Conflicten binnen romantische relaties door verschillen in communicatie, verwachtingen of behoeften. Je hebt conflicten met je partner, dit weegt op jou, maar ook op jullie relatie.

Conflicten op de werkvloer veroorzaakt door werkstijlen, persoonlijkheden of machtsdynamieken. Je hebt conflicten met leidinggevenden, collega’s of de organisatie op zichzelf.

 

Conflicten binnen een groep, zoals een team of familie, veroorzaakt door verschillende doelen of meningen. Je ligt in conflict met een bepaalde groep waarmee je je nauw verbonden voelt.

Twee conflictstijlen:

Mensen met een conflictmijdende stijl vermijden conflicten zoveel mogelijk. Ze negeren problemen of schuiven ze opzij, omdat ze conflicten als ongemakkelijk of stressvol ervaren. Problemen worden uit de weg gegaan of genegeerd. Focus op het vermijden van confrontaties om de vrede te bewaren, zelfs als dit ten koste gaat van eigen gevoelens. Dit kan leiden tot opgekropte emoties en onopgeloste problemen.

Mensen met een conflictconfronterende stijl pakken conflicten direct aan. Ze geloven dat problemen openlijk moeten worden besproken om tot een oplossing te komen. Conflicten worden direct aangepakt en besproken. Er is een focus op het vinden van oplossingen, zelfs als dit betekent dat ongemakkelijke gesprekken moeten worden gevoerd. Dit kan soms overkomen als agressief of dominant, vooral in emotioneel geladen situaties. Kan andere mensen overweldigen of kwetsen als het te intens wordt.

Welke Conflictstijl is het beste?

Er is geen “beste” conflictstijl, omdat de juiste aanpak afhangt van de context, de aard van het conflict en de betrokken mensen. Het vinden van een balans tussen conflictvermijding en conflictconfrontatie is essentieel.

Soms kan het vermijden van een conflict tijdelijke rust bieden, terwijl in andere gevallen een directe confrontatie nodig is om het probleem op te lossen.

Het vermogen om flexibel te schakelen tussen beide stijlen helpt bij het effectief beheren van verschillende soorten conflicten en bevordert gezonde relaties.

Hoe omgaan met conflicten?

Conflicten en agressie zijn een normaal onderdeel van het leven, maar het is belangrijk om te weten hoe je ze effectief kunt beheren.

Gebruik zinnen zoals “Ik voel me gefrustreerd wanneer…” om je gevoelens te delen zonder beschuldigend over te komen.

Probeer de ander echt te begrijpen door goed te luisteren. Dit kan helpen om misverstanden en escalaties te voorkomen.

Leer de situaties herkennen die je boos maken. Dit bewustzijn kan helpen om agressie te voorkomen.

Reageer niet op provocaties. Focus op het oplossen van het conflict, niet op het winnen van de discussie.

Verwacht niet dat conflicten direct worden opgelost. Geef het proces de tijd en wees geduldig.

Sta open voor verschillende manieren om het conflict op te lossen en wees bereid je standpunt aan te passen.

Als agressie een terugkerend probleem is, kan een anger management-programma of therapie nuttig zijn.

 

bij wie kan je terecht?

praktisch

Jouw investering bedraagt tussen de 60€ – 135€ afhankelijk van therapie/methodiek en therapeut/coach.

Stukje Terugbetaling via mutualiteit mogelijk bij sommige therapeuten

Wil je graag geholpen worden, dit kan via een persoonlijke mail of bericht naar jouw therapeut/coach. Indien je niet goed weet bij wie je het best terecht kan of je hebt andere vragen, mail gerust naar info@practicetheinside.be

De groepspraktijk is gelegen op de Francisco Ferrerlaan 132, te Gent