In deze retreat gaan we werken met verdriet. Ieder van ons heeft te maken met rauwe emoties, gevoelens van verdriet, pijn, verlies, teleurstelling en onmacht.

In deze Therapeutische reis nemen we je mee naar Barvaux-sur-Ourthe. Ons huis bevindt zich op de top van één van vele heuvels in de Ardennen. In deze prachtige natuurlijke omgeving, omringd door bossen en rivieren nemen we jou mee op wandel. We verkennen niet alleen dit prachtige landschap maar navigeren samen in kleine groep doorheen de wateren van Verlies en Herstel.

Rouwen is navigeren door de Wateren van Verlies en Herstel

Rouwen is één van de meest emotioneel krachtige ervaringen die ieder van ons vroeg of laat tegenkomt. Het is zoals een reis op een denkbeeldige rivier in een kleine roeiboot, waarbij we leren roeien met twee essentiële peddels: de “verliespeddel” en de “herstelpeddel”. Doorheen onze vijfdaagse groepsreis doorwerken we in ons Practicetheinside-programma ‘werken met en rond verdriet’ deze metafoor, om jullie te helpen rouwen, te verwerken en te herstellen. We nemen jullie mee in een helende reis waarbinnen je naast Pyscho educatie rond verlies en rouw, volgende methodieken zal terug terugvinden.

Werken met de Verliespeddel

Als zware regenwolken van verlies en verdriet zich boven ons samenpakken, wordt de verliespeddel onze enige metgezel. Dit is het moment waarop we geconfronteerd worden met de diepe emoties die gepaard gaan met verlies. Het is de peddel die ons door de donkere en turbulente wateren van verdriet leidt. Net zoals de krachtige slagen van een peddel nodig zijn om een boot vooruit te bewegen, zo zijn de tranen, de woede en de wanhoop nodig om ons te helpen verder te gaan. We werken met verschillende therapeutische verliestechnieken:

Delen: We creeëren op ons prachtig domein een veilige ruimte waarin je gevoelens en gedachten rond jouw verlies vrij kan uiten. Het is wetenschappelijk bewezen dat praten over verlies helpend kan zijn bij het begrijpen en verwerken van emoties.

Leren omgaan met emoties: We werken met beperkende gedachten en overtuigingen rond verdriet, angst, kwaadheid schuld en schaamte. Deze golven aan emoties zijn kenmerkend binnen een rouwproces en geven we doorheen deze reis de nodige aandacht via praten, schrijven, ontladen en creatief werk.

Expressie: Uiting geven aan het hetgeen we voelen is essentieel om te leren begrijpen en te plaatsen. We gebruiken binnen onze reis verschillende creatieve expressievormen ( woord, beeld en muziek) om gevoelens en gedachten te uiten en te verkennen die moeilijk in woorden te vatten zijn.

Rituelen, symbolen en metaforen: Doorheen deze groepsreis werken we met een aantal symbolische rituelen en metaforen die ons houvast en troost bieden. Werken met symboliek en rituelen is een eeuwenoude en nog steeds zeer doeltreffende techniek in het werken met verlies. We maken hierbij gebruik van onze unieke locatie op één van de mooiste heuvels in de Ardennen.

Werken met de Herstelpeddel

Terwijl we onze weg banen doorheen de woelige wateren van rouw, kan het verdriet langzaam verzachten. Er komt ruimte voor de herstelpeddel. Deze peddel helpt ons om voorzichtig vooruit te komen en onze weg te vinden naar het kalme water. Het symboliseert ons vermogen om te herstellen, te groeien en uiteindelijk ons leven weer op te bouwen. Het simultaan roeien met beide peddels is niet altijd eenvoudig en vormt een complex proces. Het is een uniek proces voor elk individu. Om het simultaan roeien te faciliteren en de herstelpeddel steeds meer vorm te geven maken we gebruik van een aantal Coachingstechnieken zoals:

Visualisaties: Deze geleide techniek stelt je in staat om terug te durven dromen en herstel levendig voor te stellen, waardoor je terug opnieuw meer motivatie, hoop en geloof kan voelen op verschillende levensdomeinen.

Meditatie en mindfullness: Met deze technieken leren we terug in het moment te leven en ons bewust te worden van gedachten en emoties zonder oordeel. Dit zorgt voor het verminderen van bepaalde angsten.

Therapeutisch Coachen: We gaan via therapeutisch coachende oefeningen leren om opnieuw contact te maken met bepaalde behoeften binnen onszelf. We leren nieuwe en/of oude strategieën te  herontdekken of te exploreren om herstel mogelijk te maken. Daarnaast maken we via deze oefeningen terug connectie met jouw drijfveren in dit leven, jouw missie, jouw zingeving.

Binnen deze meerdaagse groepsreis leer je de meerwaarde en kracht van het rouwen in groep ervaren, deze laat je kennismaken met een unieke verbinding dat je altijd zal bijblijven. Verwarm je hart doorheen je pijn en kom verlicht terug van deze bijzondere reis.

In dit weekend mag je een lach en een traan verwachten binnen een veilige en ongedwongen ‘ niets moet, alles kan’- sfeer. Waarin tijd en ruimte is voor elk verhaal.

Voor wie

Deze reis is voor mensen die op één of andere manier verlies ervaren, dit in de brede zin van het woord. Verlies van dierbaren, identiteit, relaties, werk, idealen, zingeving. Mensen die verlies lijden door ziekte bij zichzelf of andere dierbaren. Mensen die op één of andere manier vastzitten in een rouwproces. Mensen die graag willen afscheid nemen van iets of iemand of willen leren anders vasthouden. 

Concreet programma

 • Maandag 1 juli: Warm welkom vanaf 17u // Start Practicetheinside-programma ‘werken met en rond verdriet’ 
 • Dinsdag 2 juli: Ochtendvisualisatie// Ontbijt // Practicetheinside-programma ‘werken met en rond verdriet’ // Lunchen// Vanaf 14u vrij moment waarin je jouw eigen ding kan doen en tijd neemt voor jezelf, wij bieden deze middag voor diegene die willen, een optionele wandeling aan en/of bij mooi weer verfrissing in de Ourthe // Vanaf 17u Practicetheinside-programma ‘werken met en rond verdriet’ waarin we pauze nemen om samen te eten
 • Woensdag 3 juli: Stiltewandeling // Ontbijt// Practicetheinside-programma ‘werken met en rond verdriet’// Lunchen// Van 14u tot 17u vrij moment waarin je je eigen ding kan doen. Voor diegene die willen, wij gaan die dag een bezoekje brengen aan Durbuy // Vanaf 17u Practicetheinside-programma ‘werken rond en met verdriet’ // Samen kokkerellen, dineren en genieten
 • Donderdag 4 juli: Ontwaken in het dauwe gras met een Blote voeten wandeling // Ontbijt//Practicetheinside-programma ‘werken met en rond verdriet’ // Van 14u tot 17u vrij moment waarin er mogelijkheid is tot het aanvragen van een korte, verdiepende individuele sessie // Vanaf 17u Practicetheinside-programma ‘werken met en rond verdriet’ waarin we pauze nemen om samen te eten// Transitie-ritueel 
 • Vrijdag 5 juli: Ontbijt// Van 10u tot 12u Practicetheinside-programma ‘werken rond en met verdriet’ // Afronding en Warm afscheid

 

Meest gestelde vragen over deze themareis

 • Wat moet je zeker niet doen bij verliesverwerking?
  Bij verliesverwerking is het belangrijk om te vermijden: jezelf te isoleren, emoties weg te stoppen, te proberen de pijn te negeren, overhaaste beslissingen te nemen, jezelf de schuld te geven of anderen de schuld te geven, en jezelf een tijdschema op te leggen voor het rouwproces.

 

 • Hoe lang duurt rouw?
  De duur van rouw is verschillend voor iedereen en kan variëren afhankelijk van de persoon, de relatie met de overledene en andere factoren. Rouw is een individueel proces en er staat geen vastgestelde tijdslimiet op. Het kan maanden tot jaren duren voordat iemand zich geleidelijk aan aangepast en verdergaat met het leven, terwijl anderen mogelijk een langere tijd nodig hebben. Het is belangrijk om jezelf de ruimte te geven en geduldig te zijn tijdens het rouwproces.

 

 • Hoe ga je om met het verlies van een dierbare?
  Het omgaan met het verlies van een dierbare is een persoonlijk proces, maar enkele nuttige benaderingen zijn: het toestaan van emoties, het zoeken van steun bij anderen, het nemen van de tijd om te rouwen, het creëren van rituelen en het vinden van gezonde manieren om het verlies te herdenken.

Wil je je graag inschrijven voor deze rouwreis? Of heb je een vraag? Wij horen graag van je.

© 2024 Practice the Inside - Alle rechten voorbehouden - Privacybeleid